4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

VW Passat 1.4 TSI Bluemotion - Toyota Avensis 1.6

Πατροπαράδοτη μονομαχία

Ακόμα και ύστερα από τόσα χρόνια, η εμπορική έχθρα μεταξύ Passat και Avensis συνεχίζει να δίνει τροφή για... αντιπαραθετικό προβληματισμό.

ΜΕΣΑ στην πληθώρα προσφοράς νέων ιδεών, κατηγοριών και φυσικά μοντέλων, υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες που μπορεί να μην έχουν την αίγλη του παρελθόντος, τότε που η «κούρσα» ήταν εκ των ων ουκ άνευ, αλλά δεν έχουν χάσει τις ικανότητές τους. Η σκούφια τους κρατάει από πολύ παλιά. Μπορεί, λοιπόν, να έχουμε μπροστά μας την τελευταία γενιά του Passat, που πρωτοξεκίνησε την καριέρα της το 1973, ωστόσο και ο αντίπαλος πάει ακόμα πιο πίσω. Το όνομα «Avensis» πρωτοακούστηκε το 1997, όμως πήρε τη σκυτάλη από την Carina, οι ρίζες της οποίας πηγαίνουν πίσω στο 1970. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει, μεταξύ άλλων και η ίδια η κατηγορία, η οποία βλέπει άλλα κομμάτια της αγοράς να κερδίζουν σταθερά έδαφος. Το μεσαίο σκαρί, παρ’ όλα αυτά, θα είναι πάντοτε το αποκούμπι του οικογενειάρχη, καθώς μπορεί να μην έχει μια μοδάτη αύρα, προσφέρει όμως αυτά που χρειάζονται σε μια οικογένεια.

Next Top Model?
Μάλλον όχι. Οι τρεις όγκοι αποτελούν κατεστημένο μιας τυπικής σιλουέτας, όπου αυτός που αναζητά (τηρουμένων των αναλογιών) το νεωτερισμό θα πρέπει να βάλει στην κορυφή της λίστας του το Citroen C5. Από εκεί και πέρα, στην προκειμένη περίπτωση καθένας προσπαθεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον. Τα τρικ του Avensis με το ημικυκλικό καπό και το ιδιαίτερο πίσω μέρος συνεχίζουν να ξεχωρίζουν για τα δεδομένα της μεσαίας κατηγορίας, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι το Ρassat έχει βάλει πλώρη για ψηλότερα. Το χρώμιο διαμοιράστηκε σε μάσκα, προφυλακτήρες και μαρσπιέ, οι παραπομπές στο θηριώδες Ρhaeton δεν είναι διόλου τυχαίες και, αν μη τι άλλο, η λέξη «επιβλητικό» είναι από τις πρώτες που έρχονται στο νου του παρατηρητή.
Το εσωτερικό του Γερμανού δε μαγνητίζει το βλέμμα, όχι φυσικά γιατί δεν είναι καλοφτιαγμένο (τουναντίον, μάλιστα, ποιότητα και φινίρισμα οριοθετούν και πάλι τον πήχη της κατηγορίας), αλλά γιατί πολύ απλά οι διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο δεν είναι κραυγαλέες. Στο χαρακτηριστικό ταμπλό δύο επιπέδων οι κυριότερες αλλαγές εστιάζονται στο μικρό αναλογικό ρολόι και στη νέα γενιά συστημάτων κλιματισμού και ψυχαγωγίας που έχουμε δει στα διάφορα μοντέλα του γκρουπ που βασίζονται στο Golf VI. Με δεδομένο ότι μιλάμε για νέα γενιά, θα θέλαμε ένα επίσης καινούργιο ταμπλό ή, μιας και το κόστος είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλό, κάποιες επιπλέον αλλαγές σε σημεία όπως τη διάταξη των διακοπτών γύρω από τον επιλογέα. Εκεί μετακόμισε και ο διακόπτης του ηλεκτρικού χειρόφρενου, τη στιγμή που στο Avensis βρίσκεται στη γνωστή περίεργη θέση του, δεξιά από το τιμόνι. Σε ό,τι αφορά τη θέση οδήγησης, ο οδηγός θα μείνει αρκετά ικανοποιημένος. Μόνο εάν ο σωματότυπός του πλησιάζει προς το ανώτερο άκρο, θα δυσκολευτεί λίγο να βρει την ιδανική θέση, παρά τη μεγάλη διαδρομή του καθίσματος και το ρυθμιζόμενο κατά δύο έννοιες τιμόνι.
Το Avensis, από την πλευρά του, αν και δε φτάνει τον πήχη που έχει βάλει ο Γερμανός, θα ικανοποιήσει απόλυτα τον πιστό οπαδό της ιαπωνικής σχολής, ο οποίος μπορεί να δεχθεί ευκολότερα και την πιο άχρωμη εικόνα του. Θα χρειαστεί, μάλιστα, να κάνει και κάποιες παραχωρήσεις ως προς την εύρεση της ιδανικής θέσης οδήγησης, κυρίως λόγω της μέτριας πλευρικής στήριξης του καθίσματος. Αρκετά ικανοποιημένοι μείναμε και από τις θήκες για μικροαντικείμενα, με το Passat να υπερτερεί σε πλήθος, τη στιγμή που το Avensis προσφέρει ένα πραγματικά τεραστίων διαστάσεων ντουλάπι στο κεντρικό υποβραχιόνιο.
Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με τους χώρους. Με εξαίρεση το απόλυτα επίπεδο πάτωμα στο αρκούντως ευρύχωρο Avensis, η επικράτηση του Passat είναι ολοκληρωτική. Δεν είναι μόνο οι μεγαλύτερες διαστάσεις (με εξαίρεση το συνολικό ύψος), αλλά και η πολύ καλή εκμετάλλευση των χώρων τα στοιχεία που έχουν προσδώσει στο γερμανικό αυτοκίνητο παροιμιώδεις χαρακτηρισμούς, αν και εδώ και αρκετό καιρό τα σκήπτρα ανήκουν στο Skoda Superb, που παραπέμπει σε επιμηκυσμένη λιμουζίνα. Δε χρειάζεται να καθίσεις σταυροπόδι στο πίσω κάθισμα για να αντιληφθείς την ευρυχωρία που προσφέρει. Η ίδια εικόνα συνεχίζεται και στον τρίτο όγκο, με το Passat να υπερτερεί κατά 56 λίτρα (565, έναντι 509 λίτρων), προσφέροντας παράλληλα μια απόλυτα τετραγωνισμένη διαμόρφωση, τη στιγμή που στο ιαπωνικό πορτ μπαγκάζ το σχήμα είναι σαφώς πιο ακανόνιστο. Βέβαια, το ότι λέμε πως το πορτ μπαγκάζ του Passat φθάνει σε... σπηλαιώδη επίπεδα δεν είναι μόνο καλό, αφού θα πρέπει κανείς να σκύψει για να σπρώξει τις αποσκευές στο βάθος. Ο έξτρα αισθητήρας που επιτρέπει στον οδηγό με μία κίνηση του ποδιού του να ανοίξει το πίσω καπό χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξει στο κλειδί αποτελεί σίγουρα μια πρακτική λεπτομέρεια, δε θα μπορούσαμε όμως να μην υποκλιθούμε στη λύση της πόρτας διπλής λειτουργίας του Skoda Superb, η οποία συνθέτει τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων αμαξωμάτων (5θυρου και 4θυρου).

Διαφορά φιλοσοφίας...
... και μάλιστα άμεσα συνυφασμένη με τη στρατηγική της κάθε εταιρείας. Η ιαπωνική πλευρά αγνοεί τη λύση της υπερτροφοδότησης, εστιάζοντας στην ευλαβική εξέλιξη των ατμοσφαιρικών κινητήρων, θεωρώντας ότι οι τεχνολογίες Optimal Drive και Valvematic καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του μέσου οδηγού. Από εκεί και πέρα, για πιο οικολογικές επιδόσεις, το λόγο έχει η υβριδική τεχνολογία HSD, μιας και η Toyota έχει δηλώσει ότι τα περισσότερα μοντέλα της θα διαθέτουν μια αντίστοιχη εκδοχή. Πάντως, για την υβριδική έκδοση του Avensis μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την επόμενη γενιά του μοντέλου. Η VW, όμως, έχοντας κάνει αρκετά πιο πριν τις στρατηγικές επιλογές της, μπορεί σε αυτήν τη χρονική φάση να είναι ριζικά αποτελεσματικότερη. Ήδη στα μισά της προηγούμενης γενιάς χρειάστηκε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το κατά πόσο μπορεί ένα ογκώδες και βαρύ μεσαίο οικογενειακό να τροφοδοτείται από ένα 1.400άρη κινητήρα. Ο TSI με χαμηλής πίεσης τούρμπο και άμεσο ψεκασμό έλυσε το γόρδιο δεσμό επιδόσεων και κατανάλωσης. Τώρα, μάλιστα, στο πλαίσιο του προγράμματος BlueMotion (συστήματα Start/Stop και ανάκτηση της ενέργειας πέδησης καθώς και ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης), επιτυγχάνονται διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη στους τομείς της εργοστασιακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 (138 γρ./χλμ., έναντι 152 γρ./χλμ του Avensis). Αυτό ισχύει όχι μόνο σε σχέση με το Avensis, αλλά και με τον εσωτερικό ανταγωνισμό μέσα στο γκρουπ, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση του TSI Euro 4 αλλά και τη νεότερη εκδοχή Euro 5, που εξοπλίζει το νέο Passat σε άλλες αγορές (στην Ελλάδα έρχεται στάνταρντ με την καθαρότερη έκδοση BlueMotion).
Αν τώρα όλα αυτά είχαν επίπτωση στις επιδόσεις, θα τα βάζαμε κάτω από ένα μεγάλο «ναι μεν, αλλά». Το Passat, όμως, παραμένει ο μεγάλος κερδισμένος και στον τομέα των επιδόσεων, εκμεταλλευόμενο τη μεγαλύτερη ροπή, που είναι διαθέσιμη σχεδόν από το ρελαντί. Και μπορεί στην επιτάχυνση από στάση να μη χάνει το Avensis από τους καθρέφτες του, στις ρεπρίζ όμως είναι σε άλλη κλάση. Όσο μεγαλύτερη είναι η σχέση στο κιβώτιο, τόσο μεγαλώνει και η διαφορά. Την ίδια στιγμή το Passat είναι λίγο βαρύτερο (1.465 κιλά, έναντι 1.414 κιλών του Avensis), ενώ παρόμοια είναι η κλιμάκωση των σχέσεων, με μια μικρή διαφορά στην 6η του γερμανικού αυτοκινήτου, που είναι λίγο μακρύτερη.
Στον τομέα της κατανάλωσης δε σημειώθηκαν μεγάλες διαφορές, καθώς οι μέσες τιμές είναι 9,9 λίτρα/100 χλμ. και 9,3 λίτρα/100 χλμ. για Avensis και Passat, αντίστοιχα.

Αρχοντικά
Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την αίσθηση που αφήνουν αυτά τα αυτοκίνητα στο ταξίδι. Η άνεση, η στιβαρότητα (η νέα αυτή γενιά του Passat έφερε κάποιες επιπλέον βελτιώσεις, μαζί με μικροαλλαγές στις ρυθμίσεις της ανάρτησης) και η ηχομόνωση συνθέτουν μια πολύ καλή ποιότητα κύλισης και στις δύο περιπτώσεις. Το Avensis δείχνει ξεκάθαρα ότι έδωσε προτεραιότητα σε αυτά τα στοιχεία, τη στιγμή που το Passat προσφέρει, όπως και παλιότερα, το κάτι παραπάνω, εάν ο οδηγός αποφασίσει να ανεβάσει ρυθμό πιέζοντας λίγο περισσότερο. Χωρίς αυξημένες κλίσεις του αμαξώματος, διακρίνεται για τη σταθερότητά του και, με αρωγούς το πολύ καλό σε αίσθηση τιμόνι και τα αποτελεσματικότατα φρένα (για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα χρειάζεται 56,1 μ., όταν η αντίστοιχη τιμή στο Avensis είναι 58,2 μ.), την ακόμα περισσότερη ικανοποίηση για τον οδηγό του.

Καθαρή νίκη
Η υπεροπλία του VW Passat σε όλους τους τομείς είναι τέτοια, που δεν αφήνει περιθώρια στο Toyota Avensis να αμφισβητήσει τη νίκη του. Μπορεί ίσως να μη θεωρούμε ότι η έκταση των αλλαγών είναι τέτοια που να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό μιας νέας γενιάς, αυτό όμως δεν υποβαθμίζει τις όποιες αλλαγές έγιναν και τον απόλυτα θετικό αντίκτυπό τους σε ένα ήδη πάρα πολύ καλό αυτοκίνητο. Ποιότητα, χώροι, κινητήρας, επιδόσεις και οδική συμπεριφορά βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων αποτελεσμάτων της μεσαίας κατηγορίας. Από την πλευρά του, το Toyota Avensis μπορεί στη συγκεκριμένη μονομαχία να χάνει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητο. Με αρκετά ικανοποιητικούς χώρους, πολύ καλή ποιότητα κύλισης και, πάνω από όλα, το πολύ καλό όνομα του κατασκευαστή και της ελληνικής αντιπροσωπίας, απευθύνεται στο δικό του κοινό, με πολλούς πιστούς υποστηρικτές.


ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Το νέο VW Passat ξεκινά την εμπορική καριέρα του με μια ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, όπου οι τιμές ξεκινούν από τα 20.840 ευρώ. Μπορεί το Toyota Avensis να έχει χαμηλότερη τιμή εκκίνησης (20.180 ευρώ), θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη την έκδοση που διαθέτει στάνταρντ το ESP (όπως συμβαίνει με το Passat, και νομίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελεί κανόνα στα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας), η οποία στοιχίζει 20.900 ευρώ. Για όσους αρέσουν τα αυτόματα κιβώτια, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πολύ καλό 7άρι DSG αυξάνει την τιμή του Passat κατά 1.420 ευρώ, ενώ στο Avensis το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων συνδυάζεται με το 1.800άρη κινητήρα, και το κόστος διαμορφώνεται στα 25.700 ευρώ.
Τέλος, με το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας βάσει ρύπων, το σήμα του Avensis κοστίζει 228 ευρώ, ενώ αυτό του Passat 138 ευρώ.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ PASSAT
Πέρα από τα προφανή σε μάσκα, φώτα, προφυλακτήρες και ορισμένες μικρές λεπτομέρειες του εσωτερικού, έχουν γίνει ενισχύσεις στο αμάξωμα, για μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία, και μικροαλλαγές στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων.
Την τιμητική τους έχουν ηλεκτρονικά συστήματα όπως: αναγνώριση κούρασης οδηγού, έξυπνο cruise control, city emergency braking system, το οποίο πλέον σε αστικές ταχύτητες έως 30 χλμ./ώρα ειδοποιεί για ακινητοποιημένα οχήματα εμπρός και ενεργοποιεί τα φρένα (με δυνατότητα ακόμα και πλήρους ακινητοποίησης), αυτόματος έλεγχος της μεγάλης σκάλας των φώτων, απεικόνιση πινακίδων κυκλοφορίας αλλά και δεύτερης γενιάς σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος (τόσο παράλληλα όσο και κάθετα).

VW PASSAT 1.4 TSI BLUEMOTION
ΥΠΕΡ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ΡΕΠΡΙΖ/ΧΩΡΟΙ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ
ΚΑΤΑ
-

TOYOTA AVENSIS 1.6
ΥΠΕΡ/ΑΝΕΣΗ
ΚΑΤΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- TO ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΝΤΟΥΛΑΠΑΚΙ ΣΤΟ ΥΠΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΤΟΥ AVENSIS
- ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΕΞΤΡΑ) ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ PASSAT

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ
- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ
- ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ PASSAT